Кадър Продължават противоречивите послания от Москва по повод деня на светите

...
Кадър Продължават противоречивите послания от Москва по повод деня на светите
Коментари Харесай

Руският патриарх навръх 24 май: Русия е наследница на Византия

Кадър 

Продължават спорните послания от Москва във връзка деня на светите братя Кирил и Методий и българската писменост.

Те откриха и отзив в думите на московския и всеруски патриарх Кирил по време на честванията на 24 май.

" Молим се за цялата историческа Рус, която е наследница на Византия и минавайки през кървави гонения, нашествия на чуждоземци, междуособни борби, освен е съхранила, без значение от тежкия си исторически опит, наследството на светите равноапостоли Кирил и Методий, само че е и умножила това завещание. "  

Руският патриарх припомня, че Методий е станал свещеник, а по-младият му брат е заемал висок пост във византийския императорски двор. 

" Именно те били призвани да пренесат светлината на христовата истина на север, с цел да могат християните да се извърнат към Христа ". 

Главата на съветската православна черква споделя още:

" Бихме били напълно разнообразни, в случай че не беше православната религия, пристигнала посредством равноапостолите Кирил и Методий в живота на нашите славянски нации, съставляващи историческата Рус ".

Всъщност покръстването на Русия се прави 988 година - повече от век след гибелта на светите братя Кирил и Методий. Предисторията на покръстването стартира доста преди този момент, съобщи " Площад Славейков ". 

Ръкопис прочут като Йоакимовска летопис предава, че покръстителя на Киевска Рус княз Владимир приема християнството от българите.

В летописа се предава, че " българският цар Симеон изпратил в Киевска Рус учени йереи (свещеници) и книги ".

 

 
--> --> --> -->
КоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди Напиши коментарИме:Коментар:
Последни вести
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР